Over ons

Over ons

De Stichting Levende Folklore wil de Nederlandse Folklore onder de aandacht van een groter publiek brengen en ervoor zorgen dat het immaterieel erfgoed voor de toekomst behouden blijft. De Stichting is een samenvoeging van het Platform Nederlandse Folklore ( sinds 1997 actief) en het Landelijk Overleg Levende Folklore.
In de afgelopen jaren zien we dat kennis over dans, kostuums en muziek langzamerhand uit het land wegebt doordat veel folklore-dansers uit verschillende streken en regio’s ouder worden en weinig of geen opvolgers hebben, zodat hun kennis en kunde nog maar beperkt  overgedragen kan worden aan de huidige en toekomstige generaties.
Wij willen de liefhebbers van folklore op een inspirerende manier handreikingen doen om dit immaterieel erfgoed door te geven aan volgende generaties: met de kernwaarden van het oude en met de blik gericht op de toekomst, zodat de kennis niet verloren gaat.

Onze missie

Onze missie is kort en duidelijk: Folklore in Nederland levend houden.

Wij vinden dat folklore zijn basis heeft in het verleden, zijn betekenis in het heden en zijn passie moet doorgeven aan de toekomst. Een levende traditie, die met de tijd verandert en beweegt en dus niet statisch, maar dynamisch is. Wij vinden dat dit Immaterieel Erfgoed de kans moet krijgen te ontwikkelen in de huidige tijd en willen ons daarvoor inzetten en dat op verschillende manieren doen:
– Wij willen dat groepen, verenigingen en individuen met passie voor folklore;
– (blijven) zoeken naar vernieuwende en aansprekende vormen van folklore die eigentijds en toekomstgericht zijn;
– zorgen dat folklore aan de volgende generaties doorgegeven en geborgd wordt;
– zorgen dat met behoud van het eigene zoveel mogelijk wordt samengewerkt rond het levend houden van Folklore in Nederland.

We willen dat doen door middel van:
– ondersteuning van diverse facetten van de folklore: op vorm, inhoud en presentatie van de folklore, zoals bijvoorbeeld op inspiratiedagen, in workshops en projecten;
– projecten gericht op overdracht  van kennis door oud en jong samen te laten werken;
– Het vastleggen van kennis op het gebied van traditionele dans, muziek en klederdracht, op welke manier dan ook. Door workshops, meester-leerling trajecten, archieven en in digitale omgeving.

Onze visie

Eerst de vraag :    Wat is Folklore?

Van Dale zegt: “ Oude gewoonten die min of meer in ere worden gehouden”. Van traditie zegt van Dale vrijwel hetzelfde: “Oude gewoonten van een (grote) groep mensen”. In feite is folklore een verzamelnaam van vele uitingen op het gebied van Immaterieel Erfgoed. Het is in ieder geval levend erfgoed: het is van alle tijden en van alle mensen; het verandert met de tijd en de tijdgeest; altijd op basis van een  traditie, echter zonder statisch of museaal te worden.
Als Stichting Levende Folklore houden we ons bezig met het levend houden van de folklore die zich richt op traditionele dans, muziek en streekdracht. Een deel van de beoefenaars is gehecht aan de manier waarop zij dit erfgoed altijd hebben uitgedragen. Er zijn te weinig mogelijkheden om  eigentijdse aanpassingen  aan te brengen  en de overdracht van kennis, kunde en ervaring naar jongere generaties stokt. Om de tijd te kunnen doorstaan zal de permanente ontwikkeling in de folklore steeds zichtbaar en herkenbaar moeten zijn. Er is sprake van een voortdurend proces van kleine of grotere veranderingen aan dat wat de kern van de folkloristische traditie, waardoor het leeft en behouden blijft.
Wij vinden dat Levend Immaterieel Erfgoed dynamisch erfgoed is, waarbij elke generatie de ruimte krijgt om de traditie aan te passen aan de eigen tijd met behoud van kennis van de ontwikkeling van de traditie.